Arbetsbrist, kortfattat (OLD)
Uppsägningar på grund av arbetsbrist
Som arbetsgivare avgör du om det råder arbetsbrist. Arbetsbrist är alltid en saklig grund för uppsägning och arbetsgivarens bedömning gäller. Med arbetsbrist menas något som är verksamhetsrelaterat med ekonomiska effekter, utebliven order, minskad lönsamhet, omorganisation eller ledningsbeslut att viss verksamhet ska läggas ner. Efter ett konstaterande att arbetsbrist föreligger har du som arbetsgivare skyldigheter att hantera detta på ett korrekt sätt.
Det är många steg att gå igenom och processen kring uppsägningar behöver hanteras rätt och i rätt ordning. Punkter som är viktiga att beakta i denna situation är bland annat:
Omplaceringsskyldighet före uppsägning
Innan beslut om uppsägning ska arbetsgivaren pröva omplacering till annan ledig tjänst om sådan finns i företaget. Det kan innebära att en helt annan tjänst med helt andra villkor. För att kunna ta en annan tjänst krävs att den anställde har tillräckliga kvalifikationer, dvs vad som krävs av en som ska nyanställas.
Turordningsregler
Arbetsgivaren ska göra en turordningslista för alla anställda på driftsenheten. Sist in- först ut är den grundläggande principen. Det krävs också att den anställde har tillräckliga kvalifikationer för tjänster för att kunna bli omplacerad.
Förhandlingsskyldighet med facket
Arbetsgivaren är skyldig enligt Medbestämmandelagen att förhandla med facket om det finns kollektivavtal eller anställda med facklig tillhörighet innan beslut om uppsägning fattas. Arbetsgivaren kan undanta tre anställda från turordningen som arbetsgivaren bedömer är av särskild betydelse för företagets fortsatta verksamhet. Efter genomförd förhandling kan uppsägning verkställas.
Uppsägningstider
Uppsägningstider regleras antingen i kollektivavtal, enskilda avtal eller enligt lag om anställningsskydd. Tiden varierar från 1 till 6 månader beroende på anställningstid.
Varsel till Arbetsförmedlingen
Om antalet berörda är 5 eller fler ska arbetsgivaren göra en varselanmälan till arbetsförmedlingen. Vidare innebär det att uppsägningarnas slutdatum kan komma att skjutas upp under varseltiden som är från två månader till sex månader.
Återanställningsrätt
En anställd som har blivit uppsagd pga. arbetsbrist har rätt till återanställning till lediga arbeten om denne har varit anställd i sammanlagt mer än 12 månader under de senaste 3 åren. Vid särskild visstidsanställning krävs anställning i sammanlagt mer än 9 månader under de senaste 3 åren och vid säsongsanställning krävs att man varit anställd i sammanlagt mer än 6 månader under de senaste 2 åren. Det förutsätter då även att denne har tillräckliga kvalifikationer för tjänsten.