Lördag den 23 september 2017

Nyhetsbrev Augusti 2015

Efter sommaren 2015
Aktiviteter efter sommaren
Nu har väl de flesta haft lite ledighet och kunnat njuta oavsett det lite mindre sommarlika vädret.
När man väl återkommit från semestrar finns det några återkommande frågor vi får efter semestertider som man måste ta tag i.
Vi är vana vid att hantera denna typ av frågor så välkommen att kontakta oss på 08-555 113 00 eller info@sao.se.

Anställd varit sjuk under semestern
Om en anställd blir sjuk under semestern så kan denne avbryta semestern genom att sjukanmäla sig enligt normalt förfarande, och begära att semesterdagar byts ut mot sjukfrånvaro. Läkarintyg ska lämnas från den 8:e sjukdagen. S.k. ersättningssemester kan sedan i samråd tas ut vid annat tillfälle.

Anställd blir uppsagd under semester
Om en anställd blir uppsagd under pågående semester så är denna uppsägning giltig, men uppsägningsdatum blir först den dagen den anställde kommer tillbaka från sin semesterledighet.

Anställd återkommer inte efter avslutad semester
Det kan tyvärr hända att en anställd inte kommer tillbaka direkt efter den beviljade ledigheten. Den anställde kanske ville ha längre semester, men inte fått den beviljad.
En anställd är skyldig att komma till jobbet direkt efter ledigheten, såvida man inte är sjuk och då måste man sjukanmäla sig på sedvanligt sätt. Om den anställde ändå uteblir är frånvaron att betrakta som olovlig. Det kan anses som att den anställde har lämnat sin anställning på eget iniatiativ. Arbetsgivaren måste reagera på sådan frånvaro, lämpligen genom att skicka en skriftlig erinran (varning)  om frånvaron och försöka förmå den anställde att återgå till arbetet. Viktigt att arbetsgivaren verkligen försökt få tag på den anställde och upplysa om effekterna av frånvaron. Är den anställde fackligt ansluten bör man även kontakta facket. Efter en tid kan arbetsgivaren ge den anställde besked om att anställningen upphört på arbetstagarens eget initiativ. Bevisbördan ligger hos arbetsgivaren.

Flera seminarier i höst
Våra aktiviteter med seminarier startar i september. Seminarierna är kostnadsfria och hålls i SAO:s lokaler mellan kl 15-17. Vi bjuder på tilltugg- Anmälan till info@sao.se.

Höstens seminarier
Svåra uppsägningsfall                        onsdagen den 9/9
Tidsbegränsade anställningsformer    onsdagen den 30/9
Komplicerade anställningsformer       onsdagen den 21/10
Rörliga löner                                     onsdagen den 11/11

Nya medarbetare på SAO
Vi förstärker vår stab av rådgivare. I augusti och september kommer två nya rådgivare till SAO. Vanessa von Zweigbergk och Lisa Eriksson, båda kommer arbeta med både rådgivning och uppdrag.

Aktuellt
 1. 2017-12-31
  Ja tack, skicka senaste Nyhetsbrevet
  Lägg till info@sao.se som betrodd avsändare, så f…
  Läs mer
 2. 2017-03-28
  Arbetsmiljöinspektion
  Ett företag som arbetar med slipning och lackerin…
  Läs mer
 3. 2017-03-26
  Fastighetsmäklare stjäl affärsinformation
  En anställd fastighetsmäklare har sagt upp sig oc…
  Läs mer
 4. 2017-03-09
  Omfattande alkoholproblem
  En person i en konsult-roll dricker alldeles för…
  Läs mer